Sektöründe ilklere imza atan Bursagaz, KalDer Bursa Şubesi işbirliğiyle Sürdürülebilir Yaşam Konferansı’nın ilkini Bursa’da düzenledi. Bu alandaki bilgi ve deneyimlerini tazelemek ve daha da geliştirmek amacıyla Üçge adına İş Güvenliği Uzmanı Uygar Avcı ve Halkla İlişkiler Uzmanı Sevgi Yalçın da katılım gösterdi.
Crowne Plaza Hotel’de gerçekleştirilen konferansta birbirinden renkli oturumlarla sürdürülebilirliğin önemi anlatıldı. Konferansta, sürdürülebilirlik yaklaşımı ve raporlama, yerelleşme ve istihdam ile değer katma, kurumsal vatandaşlık, sürdürülebilir marka olma, insana yatırım, enerji, emisyon ve çevresel etki yönetimi gibi birçok konu ele alındı. ‘İnsan, dünya ve kar üçgeninde yaşamak’ adlı özel oturum ile sonlanan konferansta birbirinden değerli isimler ağırlandı.
“Bir Sürdürülebilirlik Hikayesi” temasının işlendiği konferans filmi ile başlayan programın açılış konuşmasını yapan Bursagaz Genel Müdürü Ahmet Hakan Tola, “Bugün dünyamızın gündem konularından biri olan sürdürülebilirlik bizleri sadece çevresel değil; aynı zamanda sosyal ve ekonomik anlamda da daha iyi bir geleceğe hazırlamak amacıyla hayatımıza girmiş bulunuyor.
İnsanoğlu hep daha iyiyi hayal ettiği yaşam döngüsünde, ortaya çıkardığı olumsuz etkileri minimize etme çabasında olmuştur. Biz de Bursagaz olarak; ilk adımımızı 5 yıl önce bir kamu hizmeti niteliğinde olan doğalgaz dağıtımı faaliyetimizi, sürdürülebilirlik yaklaşımıyla değerlendirmeye başlayarak attık. Her geçen yıl attığımız adımlar büyüdü, enerji yönetimi, insana yatırım, ekonomik değer oluşturma, toplumsal yatırımlar her geçen yıl sürdürülebilirlik stratejilerimizde yerini aldı. Bugün gururla Bursagaz’ın strateji karnesinde Sürdürülebilir Gelecek Yönetimi’nin ayrı bir strateji olarak değerlendirildiğini ifade etmek isterim” dedi.
Konferans ile Bursagaz olarak bugüne kadar gerçekleştirdikleri çalışmalar sonucunda ortaya koydukları “Sürdürülebilirlik Çarkı Yönetim Modeli” nin yerel, ulusal ve global arenada sesini duyacaklarını belirten Tola, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bugün ülkemizin sürdürülebilirlik çalışmaları ile gündeme yön veren şirketlerinin yöneticileri bizlerle burada buluşuyor. Bu vesile ile hem konferansımıza katılımları için kendilerine teşekkür etmek istiyor hem de sürdürülebilirlik alanında yaptıkları çalışmalarından ötürü toplumun bir ferdi olarak kendilerini tebrik ediyorum”
Tola’dan sonra kürsüye çıkan KalDer Bursa Şube Başkanı Erdal Elbay ise “Sürdürülebilirlik, her geçen gün daha çok önemsenen, şirket değerlerinde, stratejik planlamalarında yerini alan bir kavram. Bunun nedeni sürdürülebilirliğin; çevrenin, doğal kaynakların etkin ve dengeli kullanımına önem veren, ekonomik büyümeyi birlikte ele alan, gelecek nesillere sağlıklı bir dünya bırakacak şekilde ürün ve hizmetlerin sunulmasını hedefleyen bir model olması. Sürdürülebilirlik belli bir kurumun değil; tüm özel kurumların, kamu kurumlarının, sivil toplum kuruluşlarının sorumluluğudur” diye konuştu.
Kurumlara rehberlik ederken, her kalite gönüllüsü sürdürülebilir bir gelecek için sorumluluk almalı ilkesiyle bu yönde rol model olmaya çalıştıklarını belirten Elbay, “Bir sivil toplum kuruluşu olarak bu yöndeki çalışmalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz. Sözlerimi bitirirken bu organizasyonda ev sahibi olarak bizleri buluşturan Bursagaz’a teşekkür ediyor, verimli bir etkinlik diliyorum” diyerek konuşmasını sonlandırdı.
Tola ve Elbay’ın açılış konuşmalarının ardından konferans, Sürdürülebilirlik Yaklaşımı ve Raporlaması başlığı altında Bursagaz Sürdürülebilirlik Takımı’ndan Ahmet Candan ve Tuğçe Balarısı ile EWE AG Kurumsal İş Geliştirme Direktörü Dr. Friedrich Wilhelm Janssen’in konuşmaları ile devam etti.
Konferans; KalDer Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Doğan’ın Yerelleşme ve İstihdam ile Değer Katma, Sürdürülebilirlik Akademisi Yönetim Kurulu Üyesi Semra Sevinç, Coca Cola İçecek Kurumsal İlişkiler Direktörü Aykan Gülten, Bilim İlaç Genel Müdürü Erhan Baş, Türkiye Kurumsal Sosyal Sorumluluk Derneği Başkanı Serdar Dinler’in Sosyal Sorumlulukta Yeni Bakış Açısı konusundaki sunumları ile devam etti.
Öğle yemeğinin ardından konferans, Great Place to Work Enstitüsü Kıdemli Danışmanı Hatice Dalağan, Great Place to Work Türkiye Genel Müdürü Eyüp Toprak, Bursagaz Genel Müdürü Ahmet Hakan Tola, İzgören Akademi Yönetim Kurulu Üyesi Gökhan Okçu’nun insana yatırım ve Enervis Genel Müdürü Osman Kipoğlu, Siemens Rüzgar ve Yenilenebilir Enerji Bölüm Direktörü Hakan Yıldırım, Akçansa Çimento Hammaddeler ve Çevre Müdürü Özgür Öztürk, BSI Türkiye Genel Müdürü Özlem Ünsal, Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü Prof. Dr. Günnur Koçar’ın Yenilenebilir Enerji, Verimlilik, Emisyon ve Çevresel Etki Yönetimi konuşmaları ile sürdü.
Konuşmacıların sürdürülebilirlik çalışmaları kapsamında örnek uygulamalarını ve sürdürülebilirlik modellemesinin detaylarını, insan kaynağı, enerji, ekonomi, sosyal sorumluluk ve toplumsal güvenlik, operasyonel mükemmellik konularındaki bilgi ve tecrübelerini paylaşması ile devam eden konferansın özel oturumunda ise Prof. Dr. Türker Baş ağırlandı.
Toplantının son bölümünde sahnede yerini alan Haydar Baş sürdürülebilirliğin zor bir kavram olduğu vurgusu yaparak, dünyada genç işsizliğin artığını, sadece Türkiye’de değil dünya genelinde bir ekonomi dengesizliği olduğunu ifade etti.
Arıca konferansta zeybek ve tango gösterilerine yer vererek yerel ve globalde kültürel değerlerin sürdürülebilirliği konusuna dikkat çekildi. Konferans yöneticileri etkinliğin çıktılarına önümüzdeki günlerde www.yasaminsesiniduymak.com üzerinden ulaşılabileceği bilgisini katılımcılarla paylaştılar.